Volg ons en blijf op de hoogte

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Google+ Social Icon
  • Instagram - White Circle

© 2017 by Thee Atelier

Photos by Anouk Wubs Photography

 THEE ATELIER

Hoofdweg 159

9765 CB  Paterswolde

December 8, 2016

Please reload

Recente berichten

Veilig gebruik van thee tijdens zwangerschap en borstvoeding

July 6, 2018

1/1
Please reload

Uitgelichte berichten

Wat is thee eigenlijk?

December 8, 2016

 

Na water wordt thee het meest gedronken in de wereld. Maar wat is thee nou eigenlijk? En waar komt die naam vandaan?


Thee komt van de altijd groene theeplant de Camellia Sinensis. De grond, het klimaat, de hoogte, de ligging en het moment van plukken zijn bepalend voor de kwaliteit van de thee. In het algemeen geldt dat hoe hoger de theeplantage is gelegen, des te beter de kwaliteit van de thee is. De vijf grootste theeproducerende landen zijn China, India, Sri Lanka, Japan en Taiwan.

 

Theeblaadjes

Na 3 tot 5 jaar is de theeplant plukrijp. Bij de oogst worden doorgaans alleen de jongste twee blaadjes en de nog niet geopende bladknop geplukt. In het Engels aangeduid als 'two leafs and a bud'. Dit gebeurt machinaal of handmatig. Na ongeveer negen dagen zijn de blaadjes weer aangegroeid en kan er opnieuw worden geoogst.

Theesoorten
Zowel witte, groene, oolong als zwarte thee komen van de Camellia Sinensis. Het verschil tussen de soorten zit in de methode van bewerking. Witte thee is de meest pure thee, doordat deze het minst wordt bewerkt. Deze thee is zacht en zeer subtiel van smaak. Bij groene thee worden de blaadjes onmiddellijk verhit, zodat het vocht eruit gaat en de theeblaadjes hun groene kleur behouden. Voor zwarte thee worden de blaadjes gerold of gekneed en vervolgens aan zuurstof bloot gesteld. Door dit oxidatieproces veranderen de blaadjes van kleur en smaak. Bij oolong thee vindt ook een oxidatieproces plaats, maar deze is van kortere duur. Deze thee zit qua smaak tussen groene en zwarte thee in.

 

Theïne

Theïne is feitelijk dezelfde stof als cafeïne. Eén kop koffie bevat circa twee maal de hoeveelheid cafeïne/theïne als thee. De jongste twee bladeren van de theeplant bevatten de grootste hoeveelheid theïne. Daarnaast hebben bladgrootte en de mate van oxidatie invloed op het theïne gehalte. Over het algemeen bevat groene thee een derde minder theïne dan zwarte thee. Bij het trekken van thee komt het grootste deel van het theïne gehalte binnen 2 tot 3 minuten al vrij. 

In tegenstelling tot cafeïne geeft theïne minder snel een opwekkend effect. Ook de 'piek' van dit effect is minder hoog. Daarentegen houdt het opwekkende effect van theïne wel langer aan.

 

Het woord 'thee'

In vrijwel alle landen ter wereld wordt het aftreksel van de blaadjes van de Camellia Sinensis aangeduid met 'thee' of 'cha', of een afgeleide daarvan. Dit komt omdat van oudsher het Chinese karakter voor thee niet in heel China op dezelfde manier werd uitgesproken. In het Mandarijns en Kantonees werd het als 'cha' uitgesproken. In Chaozhou en Amoy (Xiamen) spraken de mensen echter het karakter uit als 'té'. De Nederlanders dreven handel in Amoy en zo werd het nieuwe product in Europa als thee/te/thé/tea bekend. Behalve in Portugal. De Portugezen dreven handel met Kantonees sprekende Chinezen en dat verklaart waarom de Portugezen nog altijd spreken van 'cha' als zij het over thee hebben.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Volg ons
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Archief
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square