top of page

Wat is een theesommelier?


Ik hoef het niet te spellen, maar als ik op een verjaardag of bijeenkomst vertel dat ik een theesommelier ben, dan moet ik het op z’n minst twee keer herhalen. Maar dat doe ik graag. En ik leg ook graag uit wat mijn werk inhoudt. Het is namelijk het mooiste vak dat ik ken!

Bij mijn uitleg maak ik het gebaar van een theezakje dat slingert in een kopje er niet bij, want dat is nou net het enige waar ik niet mee werk. Een theesommelier werkt het liefst met losse thee. Hij of zij is een specialist op het gebied van thee en thee zetten. De theesommelier heeft veel kennis van de verschillende theesoorten, de landen van herkomst en het productieproces. Een theesommelier die in een restaurant werkt geeft gasten uitleg over de theekaart en suggesties bij een bepaald gerecht. Wist je dat je thee, net als wijn, erg goed kan combineren met eten?

Maar wijn zit kant en klaar in een fles. Thee niet. Thee moet op de juiste manier gezet worden om het beste naar boven te halen. Zo zijn het water, de temperatuur van het water en de trektijd van essentieel belang voor de uiteindelijke smaak. Theeblaadjes kan je meerdere keren opschenken. Een tweede of zelfs derde keer opschenken zorgt voor een andere, soms nog betere, smaakbeleving.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het woord ‘sommelier’ niet alleen voorbehouden aan wijnsommeliers. Een sommelier is van oudsher een deskundige op een bepaald gebied. Het stamt af van het Franse woord ‘somme’, degene die verantwoordelijk was voor het vervoer en beheer van waardevolle goederen. Zo bestonden er vroeger naast wijnsommeliers, ook broodsommeliers, wapensommeliers en gordijnsommeliers.

En nu zijn er in Nederland dus ook theesommeliers. Was dat er in 2009 nog maar één, tegenwoordig zijn dat er enkele tientallen. Niet verwonderlijk, als je ziet hoe thee in populariteit groeit. Dit is te verklaren door de toenemende belangstelling voor zowel gezonde en pure producten als hun herkomst. Het is meer dan een trend. Ondertussen kan er worden gesproken van een structurele verandering op het gebied van thee.

Vandaar dat de horeca ook steeds meer aandacht besteedt aan thee. Een mooie ontwikkeling. Theezakjes maken plaats voor losse theeën van een hogere kwaliteit en restaurants hebben naast een wijnkaart ook steeds vaker een theekaart. Ideaal voor gasten die geen alcohol willen drinken. Thee kan, net als wijn, de smaak van een gerecht versterken of verzachten. Soms ontstaat door de combinatie van thee en het gerecht zelfs een nieuwe smaak.

Als theesommelier verzorg ik met veel plezier theeworkshops, proeverijen en lezingen voor particulieren en bedrijven. Zo gaf ik onlangs een workshop voor 27 diëtistes en mag ik deze week een theeproeverij verzorgen bij een vrouwennetwerkvereniging. Ook train ik horecapersoneel en help ik restaurants met het samenstellen van de theekaart, afgestemd op de gerechten die zij serveren. Voor de horeca liggen er mooie kansen om hun omzet met thee te verhogen.

Wat het vak van theesommelier zo leuk maakt is dat thee, met duizenden (!) verschillende soorten en een historie van duizenden jaren, een prachtig en veelzijdig product is. Thee is cultuur, natuur en geschiedenis. Thee is gezond en puur. En vooral erg lekker! Ik neem mensen dan ook graag mee op reis door de boeiende wereld van thee!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page